6. AI: de heilige graal of een wolf in schaapskleren?
Is het een hype en waait het wel weer over? Of moet je het serieus nemen als gemeente?
De komst van AI, artificial intelligence (ook wel kunstmatige intelligentie) is een niet te missen onderwerp. Hoe ga je hier als gemeente mee om?
Het toepassen van de AI techniek
Het is misschien wel één van de meest besproken onderwerpen van dit moment. AI gaat niet meer weg. De geest is uit de fles.
Veel gemeenten (en bedrijven) zijn er nieuwsgierig naar. Wat kan AI voor je organisatie betekenen? Veelal wordt daarbij gekeken naar de technische toepassingenkant.
Hoe ga je goed 'prompten' voor de juiste uitkomsten bij bijvoorbeeld een toepassing als ChatGPT? Hoe krijg je een deepfake video? Dat is allemaal de toepassingskant van de techniek. Maar hoe zit het met de ethische dilemma’s?
De ethische dilemma's van AI
Dat AI een helpende hand kan zijn, dat mag duidelijk zijn. Maar hoe zit het met de ethische kant van dit verhaal? Stel dat je als gemeente het thema duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, hoe zit het dan met het enorme energieverbruik van AI? Maak je dan nog wel een verantwoorde keuze als je ermee gaat werken? Of wat te denken van de zogeheten Large Language Models (LLM's)? Want de training van die modellen wordt vaak uitbesteed aan derdewereldlanden, een soort van uitbuiting.
En kan je nou als gemeente AI wel of niet gebruiken voor je data analyses? En wil je dat wel?
Het antwoord op deze vragen en nog veel meer, hoor je in de 6e podcastaflevering: AI: de heilige graal of een wolf in schaapskleren?