Verhaal Joost

Hi, Joost Parren hier.

De juiste dingen juist doen en dat kunnen verantwoorden naar je inwoners. Daar wil je je toch mee bezighouden? Je inwoners staan te trappelen om te weten wat er van je verkiezingsbelofte terecht is gekomen. 


“Het klinkt simpel en dat is het ook.”

Ik heb een onuitstaanbare drang naar logica. Die drang die helpt me enorm bij het kunnen verantwoorden van dingen om zo te laten zien wat iets aan resultaat oplevert. En dat is wat ik vind dat gemeenten te doen hebben. Niet langer brandjes blussen om zo de interne bedrijfsvoering op orde te krijgen. Niet langer verantwoorden van dat wat jullie aan het doen zijn. Maar laten zien wat het de inwoners oplevert! 

“We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het
heeft veroorzaakt.” ~ Albert Einstein

Tijdens mijn studie bedrijfseconomie (inmiddels wel een paar jaar geleden, ik ben nu 47), verveelde ik me. Ook de fulltimebaan naast mijn studie loste dat niet op. Toen ben ik natuur- en wetenschapsstudies gaan studeren, dat is voornamelijk filosofie. Met bedrijfseconomie leerde ik wat van cijfertjes en door filosofie heb ik leren denken. 


Toch liever non-profit

Met mijn afstudeeropdracht bij DSM ontdekte ik dat ik weinig zin had om een commercieel bedrijf nog meer geld te laten verdienen. Zo stapte ik de non-profit in. Ik hielp met het regelen van subsidiestromen en hielde me ook bezig met de inhoudelijke portefeuilles. Na een aantal jaar stapte ik over naar de organisatie Daadkracht waar ik me met name bezighield met de digitale informatievoorziening en ontsluiting. 


Dat kan anders

In al die tijd leerde ik veel, maar ik zag ook wel hoe dingen anders konden bij gemeenten. 

Dus ik was zo eigenwijs om zelf een bedrijf op te starten. Zo is Step in Control geboren. Dat startte met fiscaliteit, vervolgens de vennootschapsbelasting en nu richten we ons vooral op rechtmatigheidsverantwoording en maatschappelijke verantwoording. 


“Al 20 jaar hoor ik gemeenten hetzelfde roepen; ‘wij willen de basis op orde hebben’. Hoe kan het dat het in godsnaam 20 jaar duurt?”


Ik vind het een gotspe dat gemeenten moeite hebben om het publieke geld te verantwoorden. Daarom help ik gemeenten met een structurele oplossing. Zo kunnen ze hun energie besteden aan het verantwoorden wat de inspanningen van de gemeente de inwoners oplevert. Mijn manier om bij te dragen aan een mooier stukje Nederland. Ja daar word ik blij van!

  Wat wil je verder nog van me weten?

  • Geboren en getogen in de Limburgse klei (en ja, dat is nog altijd te horen).
  • Via heel wat tussenstops in onder andere Maastricht, Den Bosch, Heusden kwam ik terecht in Den Haag.
  • Samen met mijn vriendin, die oorspronkelijk uit Manhattan komt, wonen we alweer een paar jaar in Den Haag. Over een aantal jaar is het plan om naar Manhattan te verhuizen.
  • Ik word blij van een potje schaken en tenniste jarenlang op hoog niveau (fanatiek zijn is mij niet vreemd). 
  • Ontspannen doe ik door te koken en je vindt me af en toe terug op de bühne met mijn maatschappelijk kritische cabaretvoorstellingen – die ik ook zelf schrijf.

  Ken je mijn collega’s Wim en Eric ook al?