gemeente-wierden-marcel-klos
Podcast
Joost
Podcast
1 min

3. Gemeente Wierden - Marcel Klos over uitdagingen, teleurstellingen en successen

1 min

Met uitdagingen als een verslonsde bedrijfsvoering, verloop, ouderwetse aansturing, en een angstcultuur, hoe krijg je dan rust in de tent? Hoe krijg je met elkaar een visie om toch die excellente gemeente te worden?


Over deze podcastaflevering

In deze 3e aflevering gaan we in gesprek met Marcel Klos, gemeentesecretaris in de gemeente Wierden. Zijn belangrijkste drijfveer is een gemeente zodanig laten draaien dat de inwoners en ondernemers zeggen: “Hier hebben we wat aan!”

Terugblikkend op de drie jaar dat hij in Wierden gemeentesecretaris is, zijn er geweldige successen waar hij met recht trots op is. Hoe kreeg hij dit voor elkaar? Welke inzichten hoor jij en welke mogelijkheden geeft dat voor jouw gemeente?

Marcel Klos - Gemeentesecretaris bij de Gemeente Wierden

Toen Marcel in de Gemeente Wierden kwam als gemeentesecretaris vielen een aantal dingen op.

Er zaten goede mensen alleen was de bedrijfsvoering verslonst, er was sprake van een behoorlijk verloop en de aansturing was nog vrij ouderwets en directief. De uitdaging was dus: hoe krijg je de boel weer aan de gang? Hoe krijg je rust in de tent? Hoe krijg je een visie vanuit de organisatie die nodig is om die excellente organisatie te worden die Marcel voor zich zag?

De successen

Fast forward naar 3 jaar later. Terugblikkend op zijn drie jaar als gemeentesecretaris zijn de grootste successen:

  • De visie is samen met de organisatie opgebouwd en er is maximaal draagvlak voor
  • De organisatie is goed bemenst (vacatures vervullen is inmiddels een fluitje van een cent. In de podcast legt Marcel uit hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.)
  • Het ambtelijk denken is voor een groot deel veranderd naar ondernemend denken vanuit de inwoner en ondernemer.

Spanningsveld

Ging dan alles zonder slag of stoot? Nee, zeker niet. Onderweg waren er de nodige uitdagingen en teleurstellingen. Zijn grootste teleurstelling? Dat is het tempo van ontwikkelen. Het spanningsveld zit in willen veranderen, maar ondertussen heb je te maken met een politiek bestuurlijke aansturing, met een college, een gemeenteraad.

De kleine stappen omarmen en zien wat er allemaal wel gelukt is, maakt hem trots.

Een aflevering boordevol inspiratie, handige tips en goudklompjes.


Categorieën