waarom-podcast-gemeente-praat
Podcast
Joost
Podcast
1 min

1. Waarom Gemeente Praat? Joost mag het weten

1 min


Sparren met Parren, Gemeente Praat is dé podcast voor en door gemeenten. 

Wat is Gemeente Praat precies? Waarom moest deze podcast er komen? En wie is die realistische idealist, Joost Parren? Na zijn boek 'Houd het simpel - Handboek gemeente' verschijnt nu ook de podcast 'Sparren met Parren' waar we in gesprek gaan over de taak die gemeenten hebben: het bedienen van de inwoner. 

Wat houdt gemeenten af van deze taak? Waar gaat het mis? Wat ontbreekt er? Wat is er nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Over deze aflevering

Joost Parren is inmiddels al ruim 20 jaar werkzaam in gemeenteland. Al 20 jaar is de wens van gemeenten die hij spreekt: we willen de basis op orde krijgen en betere management- en stuurinformatie. Waarom roepen we al 20 jaar hetzelfde en waarom lukt het niet? 

Het zo optimaal mogelijk bedienen van de inwoner zou centraal moeten staan binnen iedere gemeente. Toch zijn veel gemeenten vooral druk met hun bedrijfsvoering. Een heldere missie en visie is de basis van alles. Hoe zou je anders een beleid moeten maken? Waar is dat op gebaseerd? Wat is het bijbehorende plan en wat zijn de concrete doelen en acties? 

De komst van het ravijnjaar

Met 2026 op de radar worden veel gemeenten zenuwachtig. Het wordt namelijk ook wel het ravijnjaar genoemd. Een jaar waarin gemeenten met minder geld dezelfde dingen moeten blijven doen. Waar zitten de mogelijkheden voor gemeenten om zich hierop voor te bereiden? Waar ziet Joost de ruimte voor verbeteringen? Hoe is het mogelijk dat er 15% bespaard kan worden en dat mensen hier niet warm of koud van lijken te worden? 

Het kan gewoon

"Dat wat men al 20 jaar wenst, kan gewoon. Je hoeft alleen maar te beginnen", vertelt Joost. In deze aflevering neemt Joost je mee in zijn zienswijze waar het slimmer kan, waardoor zaken als 'de basis op orde', 'betere stuurinformatie' en 'het ravijnjaar' helemaal geen probleem hoeven te zijn. Categorieën