een-visie-op-de-gemeente
Podcast
Joost
Podcast
1 min

2. Een visie op de ontbrekende visie bij gemeenten

1 min


Sparren met Parren, Gemeente Praat is dé podcast voor en door gemeenten.

In de vorige podcastaflevering (aflevering 1 - Waarom Gemeente Praat?) spraken we al even over de missie en de vaak ontbrekende visie bij gemeenten. "Waar wil ik naartoe als gemeente en hoe kom ik daar?" Een mooie vraag voor deze tweede aflevering.

Over deze podcastaflevering

Waarom is het hebben van een visie zo ontzettend belangrijk? Hoe stel je eigenlijk een goede visie op en hoe maak je deze vervolgens operationeel? En waar gaat het vaak mis en hoe kan je dat eenvoudig voorkomen? Je hoort het in de tweede aflevering van: Sparren met Parren, Gemeente Praat.

Een visie bij gemeente

Veel gemeenten lijken vies van een visie. Joost Parren: "Als ik binnenloop bij een gemeente en ik moet iedereen een euro geven die de visie niet kent? Nou, dan ben ik snel arm. En dat terwijl een visie zo helpend is bij de uitvoering van al je plannen en werkzaamheden voor iedere medewerker in je organisatie."

Hoe ga je om met het opstellen van een visie bij je gemeente?

Daarvoor hebben we een leuke opdracht voor alle colleges en gemeenteraden. Ga lekker zitten en visualiseer dat je op je fiets stapt in jouw gemeente. Alleen is het geen dinsdag 23 januari 2024, maar 2027. Hoe ziet je gemeente er dan uit? Wat zie je? Wat hoor je? Een visie is niks meer of minder dan een ‘snapshot’ van de toekomst. Overigens liggen er nog 2 belangrijke vragen boven een visie die niet mogen ontbreken. Welke dat zijn? Dat hoor je in deze aflevering.

En dan heb je een visie. Hoe maak je die operationeel?

Met alleen een visie ben je er nog niet. De volgende stap is om deze operationeel te maken. Toch gaat het daar vaak mis. Hoe komt dat?

Gemeenten zitten op een schat aan informatie waar menig marketingbureau jaloers van wordt. Ondanks dat ze informatieverwerkend zijn, staat infomanagement in de kinderschoenen. Dat dit zo gebrekkig is, is het gevolg van onhandige bedrijfsvoering. De wil om datagedreven te werken, is er wel bij veel gemeenten. De data is er ook. De oplossing zit in het ontsluiten van al die data uit de verschillende applicaties. Joost vertelt in deze podcastaflevering hoe je de voordelen volledig kunt uitnutten.Categorieën