gemeentegeld-zinnig-uitgeven
Podcast
Joost
Podcast
1 min

4. Maatschappelijke effectsturing: zo geeft jouw gemeente geld zinnig uit

1 min


Geld kan je maar één keer uitgeven, dat weet iedereen. In deze boeiende aflevering ontrafelen we het mysterie hoe gemeenten hun geld – naast zuinig en zorgvuldig – ook zinnig kunnen besteden om de hoogste maatschappelijke rendementen te behalen.


Over deze podcastaflevering

Veel gemeenten weten we dat ze geld zuinig en zorgvuldig uitgeven. Maar of geld ook zinnig besteed wordt? Dat is een ander verhaal, wat ook wel maatschappelijke effectsturing heet. Wat is het precies en wat moet je als gemeente doen om hiermee aan de slag te kunnen? 


Maatschappelijke effectsturing wat is het?

In deze podcastaflevering neemt Joost je mee in het concept maatschappelijke effectsturing. Hij legt uit wat het precies is. 

Wanneer je dit als gemeente onder de knie hebt, dan kan je aan de voorkant keuzes maken, omdat je weet hoe het geld het (hoogste) maatschappelijk rendement oplevert. Dat kan betekenen dat je nu geld uitgeeft aan een programma of project, maar als dat op basis van effectsturing inzichtelijk zou zijn, dat er totaal andere keuzes gemaakt worden voor je inwoners.


Hoe realiseer je het?

Eerlijk is eerlijk, effectsturing realiseer je niet in een dag. Het is een leertraject. Gemeentes doen dit nu nog niet, sterker nog: ze kunnen dit nu nog niet. Met de nadruk op: nog niet. Het is namelijk de heilige overtuiging van Joost dat gemeenten dit wel kunnen.

In deze aflevering nemen we je mee in wat er voor gemeenten nodig is om met maatschappelijke effectsturing aan de slag te kunnen. Welke stap kan je vandaag al zetten? En is het wel of niet de heilige graal waar je als gemeente je tijd, geld, energie en middelen aan moet besteden?Categorieën