voorbereiding-gemeente-ravijnjaar
Podcast
Joost
Podcast
1 min

5. Hoe bereid je je voor op het Ravijnjaar 2026?

1 min

 

Veel gemeenten kijken er met angst en beven naar uit: het ravijnjaar. Hoe bied je als gemeente het hoofd aan dit zogenoemde verschijnsel wat tot vrees, ergernis en zorg leidt? 

Wat is ook alweer het Ravijnjaar? 

De uitgaven van het rijk worden losgekoppeld van de hoeveelheid geld in het gemeente- en provinciefonds. Oftewel: gemeenten ontvangen vanaf die tijd structureel minder geld. Dat heeft nogal wat te betekenen voor de dienstverlening die je als gemeente kan leveren. Gemeenten maken zich zorgen hoe dat het hoofd te bieden, hoe begrotingen sluitend te krijgen. En dat betekent vaak dat als eerste de kaasschaaf om de hoek komt kijken: bezuinigen. De achterliggende 10-20 jaar is daar al vaak genoeg gebruik van gemaakt, dus die ruimte is wel op. Je kan blijven schaven, maar op enig moment is ook de kaas op. 


Lees ook het blog: Met of zonder P x Q het Ravijnjaar in?Wat zijn de alternatieven voor gemeenten in plaats van bezuinigen?
Welke praktische stappen kun je nu al zetten?

In deze vijfde podcastaflevering neemt Joost je mee in de mogelijkheden, zodat jij straks goed voorbereid bent en met een gerust hart het Ravijnjaar tegemoet kan zien. 

Categorieën